Siyah Nokta Nedir?

SoapyLog cilt bakımı serimizde bu hafta üzerinde duracağımız konu siyah noktalar. Cilt tipimiz ne olursa olsun, siyah noktalar çoğumuz için cilt bakım rutininde halletmemiz gereken bir konu gibi duruyor. Peki, siyah noktalar nedir ve neden oluşur? Siyah noktaların oluşmasını engellemek mümkün mü? Mevcut siyah noktaları nasıl giderebiliriz? Hadi gel, bu soruların cevaplarını birlikte keşfedelim.

siyah noktalar nedir, neden oluşur, nasıl geçer

Siyah noktalar, çoğumuzun akne sonrası “kir birikintisi” olarak bildiği -ki bu eksik bilinen bir doğrudur- ve latince ismi acne vulgaris olan bir akne türüdür. Bu tepecik komedonlar aslında kir, ölü hücre ve yağ birikintisinin kıl kökleriyle birleşerek küçük birikinti tepeleri oluşturmasıyla ortaya çıkar. Işığın cilt yüzeyinde kırılması ile bu ölü cilt hücre tepeleri, “siyah” gözükür. Siyah noktalar bildiğimiz sivilceler gibi değildir, dolayısıyla sivilceler gibi ağrılı hisse sebep olmazlar ve ciltte kırmızı görünüm yaratmazlar.

Genellikle ergenlik döneminde daha çok karşılaşılan siyah noktalar, hemen hemen tüm insanların karşılaştığı bir cilt sorunudur. Özellikle 20’li ve 30’lu yaşlarda çokça karşılaşılmasının nedeni ise bu dönemde hormonal değişikliklere bağlı olarak ciltte akne oluşumunun daha çok gözlenmesidir. 

Siyah noktalar yalnızca yüzümüzde çıkmaz. Vücudumuzun tamamında çıkabilir, hatta hiç düşünmediğimiz bölgelerde bile! Vücudumuzun tamamı “sebum” salgılayan yağ bezelerine sahiptir. Bu yağ bezlerinin salgısının normal seviyesinden yüksek seyretmesinin asıl sebebi ise cildi yeterince nemlendirmemektir. Yeterince nemlenmeyen cilt, yüzeyini dış etkenlerden koruma amacıyla sebum üretir. Bu sebum seviyesi, normalden fazla seyrettiği sürece siyah noktaların oluşmasını engellemek bir hayli zor olabilir. Sebum salgısının normal seviyeden fazla olmasının başka sebepleri de olabilir. Bunlar kısaca hormonal, stres ve çevresel faktörler olarak da adlandırılabilir. Bu yağ bezlerinin salgıladığı fazla sebumun, ölü deri hücreleri ile birleşerek akne tepeciklerine sebep olması ile özellikle göğüs, sırt ve kalça gibi bölgelerde siyah noktalar çıkabilir. 

Siyah noktalar diğer akne türleri gibi “yayılıcı” değildir. Dolayısıyla cildinle oynamak veya cildini kaşımak siyah noktaların yayılmasına sebep olmaz. 

Nedenlerini bilirsen, büyük bir kısmını önleyebilirsin.

Siyah noktalar, kıl kökleriyle birleştikleri için karakterleri gereği açık komedonlar olarak adlandırılır. Bu durumda, çevresel etmenler sebebiyle biriken kirler dışında birçok durum da siyah noktaların nedenlerinden biri olabilir. Siyah noktaların oluşma nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Artan hormonel aktivite
  • Cilt yüzeyinde biriken fazla sebum
  • Bakterilerin cilt yüzeyinde yer etmesi ve kontrolsüz artması
  • Cilt yüzeyinde oluşan keratin tabakasının anormal seviyelere ulaşması

Biraz can sıkıcı olduklarını mı düşünüyorsun? Yalnız değilsin. 

Ağrılı akneler, sivilceler ve tabii ki yazımızın konusu olan siyah noktalar… Bunların hepsi cilt problemi olarak karşımıza çıksa da etkileri cilt üzerinde yaratabileceği skarlar, hiperpigmentasyon ve kırmızılıklarla sınırlı olmayabilir. Özellikle yapılan klinik çalışmalarda siyah noktaların, deney grubunun %75’nin günlük hayatını etkileyen psikolojik etkilere sahip olduğu gözlenmiş. Bu durum, cilt bakımının ve cilt problemlerinin yalnızca görünüm üzerinde değil aynı zamanda doğrudan psikolojik etkilere de sahip olduğunun bir kanıtı. 

Biliyoruz, hepimiz bu durumu yaşadık. Peki bir çözümü yok mu şu lanet şeyin dediğini duyar gibiyiz. Evet var, hem de çok kolay!


En iyi çözüm, rutin oluşturmak.

Cilt bakımı rutini adımlarını tekrar bir hatırlayalım. Bu adımları şöyle sıralayabiliriz:

  • Temizleme
  • Tonik
  • Serum
  • Nemlendirici
  • Güneş Kremi

Ne kadar bu sıralamaya uysak da cildimizin sebum dengesini koruyamadığımız sürece siyah noktaların oluşmasına zemin hazırlayabiliriz. Dolayısıyla tüm cilt bakım rutininde yer alan ürünlerin içerikleri çok önemli. Hangi ürünleri kullanmaya ihtiyacın olduğunu merak ediyorsan, şu içeriklere sahip olan ürünlere göz atabilirsin:

  • Salisilik asit
  • Azelaik asit
  • Retinol ve Retinaldehyde (Vitamin A türevleri)

Bu içerikler cilt bakımında yıldız içerikler olarak geçse de çok uzun süreli ve yerleşik -birkaç yıldır mevcut olan- siyah noktaların geçirmekte zorlanabilir. Bu durumda bir dermatolog tavsiyesini de alarak şu uygulamaları gözden geçirebilirsiniz:

  • Kimyasal peeling (sadece dermatolog eşliğinde uygulanmalıdır.)
  • Mikrodermabrazyon
  • Lazer

Siyah noktalar için rutininde nelere dikkat etmelisin?

Siyah noktaların oluşmasını engellemek için dikkat etmen gereken bazı cilt bakım rutini adımları var. Bunlara önem vererek, siyah noktaların büyük bir kısmının oluşmasına engel olabilirsin.

  • Çift aşamalı temizleme rutini oluştur ve nazik temizleyiciler ile temizle. 
  • Cildini nemlendirmeyi unutma.
  • Makyaj malzemeleri kullanabilirsin ama “komedojenik” olmayan içerikleri tercih etmeye çalış.
  • Ellerini yüzünden çek. 🙂

Siyah noktalardan korunma ve kurtulma yöntemleri çok belirgin olsa da, cilt bakımında en iyi sonuçlar için rutin oluşturmanın en doğru sonuçları vereceğini unutmaman gerekiyor.

Rutin oluşturmanın önemi hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsin. 

Bu haftaki yazımızda sana siyah noktalar hakkında bilgi vermeye çalıştık. Bir sonraki cilt bakım konumuz ne üzerine olsun? Yorumlarda fikirlerini bekliyoruz.

--

SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin.
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku