Şampuanınızın içinde ne olduğunu biliyor musunuz?

Şampuanlar, saç pH’ı ile uyumlu, asidik karakterde yer alan temizleyicilerdir. Saç bakımı denilince, akla sabun yerine şampuan gelmesinin temelinde yatan şey ise bu asidik karakter yapısı olmakta. Peki cildimize kullanabildiğimiz sabunu, saçımız için neden kullanamıyoruz? Kullandığımız şampuanların içerikleri hakkında neler biliyoruz? Bu içeriklerin, cildimiz ve çevre üzerindeki etkilerinden haberdar mıyız? SoapyLog’da bugün değinmek istediğimiz konu, şampuanlar ve içerik listeleri olacak!
Yüzüm için kullandığım sabunu neden saçımda kullanamıyorum?
Yüz sabunlarının bazik dengesinin, saçın “kütikül” olarak bilinen dış tabakasındaki bazı yararlı yağları temizlerken beraberinde götürmesi ve bu tabakanın kendini yüz veya ciltteki gibi hızlı yenileyememesi sebebiyle, cilt üzerinde ve vücut üzerinde kullanılan sabunların etkilerini saçta görmek maalesef mümkün değildir. Saçın bu asidik karakterinin korunmasının, saçın kolay taranabilir, canlı ve doygun görünümünde etkisi son derece büyüktür. Bu etkinin sürdürülebilmesi amacıyla, saç temizliğini şampuan denilen asidik temizleyiciler ile gerçekleştirmekteyiz. Bu temizliği gerçekleştirirken satın aldığımız ürünlerin içerik tablolarını ise maalesef çoğu zaman es geçiyoruz. Gerçekten cildimize, vücudumuza ve saçımıza iyi gelecek ürünler, ürün içeriğini bilmekten ve bu bilinçle satın alım yapmaktan geçiyor.
Satın aldığınız şampuanların çoğunda, çevre için zararlı ve cildinizi irrite edebilecek maddelerin yer aldığını biliyor muydunuz?
Peki, üreticiler bu maddeleri niye ürün listelerinde kullanmaya devam ediyor?
Nedeni çok basit, “Köpük”.
 
Köpükler, temizlik anlayışını artıran ve bu sebeple temizlenme hissiyatını insan beyninde doygunluğa ulaştıran temel bir psikolojik etkiye sahip. Şampuanlardaki köpük görünümün verdiği tatminin bir “pazarlama” aracı haline dönüşmesiyle, köpürtücü ajanlar şampuanların temel içerikleri haline geldi. Özellikle çoğu üründe görmeye alıştığımız Sodium Laureth Sulfate (SLS/SLES), Sodium Laurly Sulfate, Sodium Coco Sulfate, Cocamidopropyl Betaine gibi içerikler çoğu şampuanın içerik listesinde ilk sırada yer almaya başladı. Gelin hep beraber bu içerikleri ve etkilerini inceleyelim.
1) Sodium Laureth/Lauryl Sulfate (SLS/SLES)
İritasyon ve cilt egzamasına sebep olabilecek sülfat bazlı bir köpük oluşturucu içeriktir. Sülfatlı içeriklerin uzun süreli kullanımı saçınıza ve saç protein tabakasının incelmesine sebep olabilir. İritasyon boyutunun uzun süreli olması dermatit ve ağrılı alerjik reaksiyonlara sebep olabileceği gibi bu iritasyona maruz kalmanın süresinin uzaması, dolaylı yoldan saç kalınlığının azalmasına ve buna bağlı olarak saç kaybına sebep olabilir. En yüksek iritasyon seviyesinin kanıtlarının cilt, göz ve akciğerde olduğu saptanmıştır.
 
Kaynak: Cosmetic Ingredient Review Assessments
Kaynak: Environment Canada Domestic Substance List
2) Sodium Coco Sulfate
 
Bir başka sülfat içeriği olan bu köpürtücü, Hindistan cevizinden üretilen bir içeriktir. Sodium Coco Sulfate’in üretim aşamasında, Hindistan cevizinin içerdiği yüksek laurik asitin de üretime dahil olmasıyla, Sodium Coco Sulfate içeriği bir miktar Sodium Laureth Sulfate de içermektedir. Bu sebeple, Sodium Coco Sulfate içeren şampuanlar dolaylı yoldan SLS de içermek durumunda kalırlar. Sülfat tabanlı bir köpürtücü olan Sodium Coco Sulfate, iritasyona ve cilt kaşıntılarına sebep olabilir. Ayrıca Sodium Coco Sulfate, aqua-toksik içerik olarak belirlenmiş zehirli bir kimyasal olarak tanımlanan ve deniz yaşamına zarar verdiği konusunda görüş birliği oluşan bir çevresel toksik maddedir.
 
Kaynak: Environment Canada 2015. Domestic Substance List. Appears as: listid: ECDSL-02446; Chemical_Name: Sulfuric acid monododecyl ester sodium salt; ; CAS: 151-21-3,
 
3) Cocamidopropyl Betaine
 
Çoğu katı şampuanın içeriğinde bulunan ve çevre dostu olmayan bu içerik, deniz yaşamını kirleten ve deniz çeşitliliğini yok eden toksik bir içeriktir. Biyobozunur olmayan bu içerik, doğada çözünmeyen yapısı yüzünden katı şampuanların “atıksız” yaklaşımının zıttı konumunda yer almaktadır. “The Environment Canada Domestic Substance List”, Cocamidopropyl Betaine’i “çevresel zehir” kategorisinde sınıflandırmıştır.
 
Kaynak: https://www.ewg.org/skindeep/ingredients/701520-COCAMIDOPROPYL_BETAINE/
Kaynak: https://www.forceofnatureclean.com/chemical-free-living-cocamidopropyl-betaine/
Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18627690/
 
Kullandığınız şampuanda bu içeriklerin yer almadığından emin misiniz?
 
İçeriklerin cilt ve çevre üzerinde oluşturabileceği zararlara karşı, Soapy Co. ne yapıyor?
 
Soapy Co. içerik listelerini, cilt ve çevre üzerindeki etkileri kanıtlanmış, sürdürülebilir çözümler üzerinde yoğunlaştırmaktadır. Bu sebeple katı şampuanlarımız ve diğer hiçbir ürünümüz SLS/SLES, Sodium Coco Sulfate, Cocamidopropyl Betaine gibi cilt ve çevre üzerinde zararlı etkileri kanıtlanmış içerikler barındırmamaktadır.
 
Soapy Co. wow! Katı Şampuanları, cilt pH’ı ile uyumlu, cilt bariyerine, saç derisine, akciğer veya göz gibi hayati organlara zarar vermediği kanıtlanan, doğada çözünebilir SCI maddesini içermektedir. SCI (Sodium Cocoyl Isethionate), bebek şampuanı olarak bilinen, göz yakmayan ve iritasyon oluşturmayan doğa dostu temizleyici bir etkiye sahiptir. Bu etki, deniz yaşamını sürdürülebilir hale getirirken biyobozunur etkisi ile doğada kolayca çözünür.
Soapy Co. wow! Katı Şampuanları ve içerik tablolarıyla ilgili bilgi almak için saç tipinize özel üretilen katı şampuanlarımızı inceleyin.
SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
 
Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin: https://www.instagram.com/soapycosmetics/
 
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
 
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku