Atıksız Yaşamda Ocak Ayında Neler Oldu?

Atıksız yaşam, yaşadığımız gezegeni korumak ve yaşatmak amacıyla sebep olduğumuz çöp miktarını azaltma ve doğanın kendi döngüsüne yapılan müdahaleyi azaltma hareketidir. Yaşayan ve gereksinimleri olan bir canlı olduğumuz için tam anlamıyla “sıfır atık” üreterek yaşamamız mümkün değil. Bu sebeple, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek atıklarımızın kontrolünü yapmak ve çıkardığımız çöpleri minimize etmek “atıksız yaşam” olarak tanımlanabilir. Atıksız yaşam hakkında daha fazla bilgi almak için konu hakkındaki yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
 
Ocak ayında neler oldu?
 
Geçtiğimiz yılda ortaya çıkan çevresel sorunlarla birlikte atıksız yaşamın önemini kavramıştık. 2022 yılının gelmesiyle şehirler ve ülkeler atıksız yaşama adım atmak için birçok yenilik yaptı. Gelin hep beraber bu gelişmeleri yakından inceleyelim.
1) Eskişehir iklim eylemlerini hızlandırıyor.
Geçtiğimiz yıllarda Eskişehir’de Avrupa Birliğinin İklim Değişikliği ve Enerji Verimliliği konusundaki şartlarına uyum sağlamak için “Covenant of Mayors (Belediye Başkanları Sözleşmesi)”ne aktif üye olmuştu. Şimdi ise uluslararası kuruluşlarca desteklenen “Cities Race to Zero (Şehirler Sıfıra Yarışıyor)” programına üye olmak için başvurusunu tamamladı. Bu programa katılan 454 şehir C40 bildirilerini temel alarak sıfır emisyon yarışında yerini alacak.
 
“Cities Race to Zero” programı nedir diye soracak olursanız kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümenin önünü açan; sağlıklı, dayanıklı, karbon emisyonunu sıfıra indirgemeyi hedefleyen ve şehirlerden destek toplamaya yönelik küresel bir kampanyadır. Şehirler Paris Anlaşması’nın hedefleri doğrultusunda hareket ederler ve projelerinde kapsayıcı iklim hareketlerini desteklerler. Amaçlanan başarıların tamamı bilime dayalı hedeflerden oluşur.
2) Fransa’da bazı meyve ve sebzelerin plastik paketlerde satışı yasaklandı.
 
Fransa’da yılbaşından itibaren limon, portakal ve salatalık gibi 30 ürünün plastiğe sarılmasını yasaklayan yeni bir yasa yürürlüğe girdi. Fransa, 2040 yılına kadar aşamalı olarak tek kullanımlık plastikleri ortadan kaldırmak istediğini söyledi.
 
Fransa’da meyve ve sebze ürünlerinin üçte birinden fazlasının plastik ambalaj içinde satıldığı düşünülüyor. Yürürlüğe giren yeni yasa ile birlikte her yıl yaklaşık 1 milyar adet tek kullanımlık plastiğin kullanılmasının engellenebileceği konuşuluyor.
 
3) 81 ilde 250 adet sıfır atık kütüphanesi açıldı.
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen “Kütüphanesiz Okul Kalmayacak” ve “Sıfır Atık” projeleri ile birlikte Türkiye’nin her ilinde ileri dönüşüm yoluyla sıfır atık kütüphaneleri kuruldu. Bu projeyle birlikte öğrencilerin öğretmenleri ve idarecileriyle birlikte hareket ederek geri dönüşüm ve sıfır atık gibi konularda bilinçlenmesi amaçlandı.
 
Bu doğrultuda palet, plastik kapak, kutu, tahta, lastik ve deterjan şişesi gibi kullanılmayan ve atık halinde olan birçok malzeme toplandı ve öğrenciler ile öğretmenlerin ortak çalışmasıyla birlikte dönüştürülerek masa, sandalye ve kitaplık gibi eşyalar haline getirildi. Böylelikle kütüphanesi olmayan okullara kütüphaneler kuruldu, kütüphanesi olan okullara özgün eşyalar eklendi ve öğrencilerde atıkların değerlendirilmesi, geri dönüşüm ve ileri dönüşüm konularında farkındalık yaratıldı.
 
Atıksız Yaşamın Türkiye’de de temsilcileri bulunuyor.
 
“Atıksız Yaşam” kitabının yazarı Ceren Özcan Tatar ve “Başka Bir Gezegen Yok” kitabının yazarı Nil Ormanlı Balpınar atıksız yaşam hakkında toplumu bilinçlendirmek adına hem bireysel olarak hem de birlikte birçok çalışma yürütüyor.
 
Birlikte kurdukları Greenvibes oluşumunda her hafta atıksız ve ekolojik yaşam üzerine konuştukları podcastler ve Aposto’da yayınlanan bültenler ile toplumun farkındalığını arttırıp bizleri birçok farklı konuda bilgilendiriyorlar. Eğer siz de ekolojik dönüşümün bir parçası olmak istiyoranız Ceren ve Nil’in çalışmalarını takip etmenizi öneririz.
SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
 
Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin: https://www.instagram.com/soapycosmetics/
 
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
 
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku