Atıksız Yaşam Nedir ve Nasıl Uygulanabilir?

Atıksız yaşam, yaşadığımız gezegeni korumak ve yaşatmak amacıyla sebep olduğumuz çöp miktarını azaltma ve doğanın kendi döngüsüne yapılan müdahaleyi azaltma hareketidir. Yaşayan ve gereksinimleri olan bir canlı olduğumuz için tam anlamıyla “sıfır atık” üreterek yaşamamız mümkün değil. Bu sebeple, tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek atıklarımızın kontrolünü yapmak ve çıkardığımız çöpleri minimize etmek “atıksız yaşam” olarak tanımlanabilir.
 
Neden atıksız yaşamalıyız?
 
İçinde bulunduğumuz hızlı tüketim toplumu sebebiyle alışkanlıklarımız hızla değişiyor ve bu da eskisinden çok daha fazla atık üretmemize sebep oluyor. Verilere göre dünya yılda 2.01 milyar ton kentsel atık üretiyor ve 2050 yılına yaklaştığımızda bu sayının 3.4 milyar ton olması bekleniyor. Bu bilgilerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Tüm bu atıklar başta iklim krizinde büyük rol oynarken gezegenimize de farklı yönlerden ciddi ölçüde zarar veriyor.
Örneğin denizlerdeki atıklardan bahsedecek olursak yapılan araştırmalara göre denizlerde PE, PP ve PET türündeki mikro ve nano-plastik atıklara ciddi ölçüde rastlanıyor ve bu sebeple birçok deniz canlısının hem sayısı azalıyor hem de türleri yavaş yavaş yok oluyor. Bu plastik türleri de poşetlerde, su ve meşrubat şişelerinde, sentetik kıyafetlerde, diş macunlarında ve yüzey temizleyiciler gibi aklınıza gelebilecek birçok alanda hammadde olarak kullanılıyor. Tüm bu ürünler, sadece deniz canlılarına zarar vermekle kalmayıp deniz canlılarını tüketen canlıların da vücuduna bu zehirli maddeleri almasına sebebiyet veriyor ve birçok hastalığa yol açıyor.
 
Kısacası atıklar; hava kirliliği, deniz ve okyanus kirliliği, yeraltı suyu kirliliği, küresel ısınma, bitki örtüsünün zarar görmesi, yangın ve patlamalar gibi birçok farklı şekilde gezegenimize zarar veriyor. Bu sebeple atıklarımızı minimize etmeye çalışmalı ve eşi olmayan gezegenimizi korumak için çaba sarf etmeliyiz.
 
Atıksız yaşamı nasıl uygulayabiliriz?
 
Atıksız yaşam kavramı ilk başta gözümüze zor gibi gözükse de aslında alışkanlıklarımızı yavaş yavaş değiştirerek kolay bir şekilde adapte olabileceğimiz bir yaşam biçimi. Yaşam biçimi diyoruz çünkü sebep olduğumuz atıkları gerçekten azaltmak istiyorsak bunu bir yaşam biçimi haline getirmemiz gerekiyor. 5 temel maddeyi benimseyerek siz de atıksız yaşama geçiş sürecinizi başlatabilirsiniz.
 
1) Reddet.
 
Atıksız yaşamaya başlamanın ilk ve en önemli adımı, ihtiyacınız olmayan ürünleri satın almamaktan ve bu ürünleri tüketme taleplerini reddetmekten geçiyor. Şu an elinizdeki geri dönüşmeyen atıklar için bir şey yapamıyor olabilirsiniz fakat bundan sonra oluşturacağınız atıkları engellemek sizin elinizde. Örneğin ihtiyacınız olmayan kıyafetleri satın almayın, paketli gıdaları tüketmeyin, yolda dağıtılan broşürleri ve kartvizitleri ihtiyacınız olmadıkça almayın.
 
2) Azalt.
 
Kullandığınız ürünleri azaltmaya giderken yapmanız gereken asıl şey neye ihtiyacınızın olup neye olmadığını belirlemektir. Bunun için de öncelikle kendinizi tanımanız gerekir. Kendinizi tanıdıktan sonra da örneğin alışveriş yapmaya giderken bir liste yapın ve o listenin dışına çıkmayın. Bunun dışında; takas ve bağış yaparak veya ikinci el ürünlerin kullanımını artırarak yeni bir ürün tüketimine sebep olmamış olursunuz. Eğer bir ürüne gerçekten ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız da kaliteli bir alım yaparak sonrasında daha fazla alımı engelleyebilirsiniz.
 
3) Yeniden Kullan.
 
Bir ürünü tekrar tekrar kullanabilmeniz için öncelikle o ürünün sağlam bir yapıda olması gerekir. Bu sebeple tek kullanımlık plastikler yerine, uzun ömürlü olduğunu bildiğiniz, kaliteli ve geri dönüşebilen malzemelerden yapılmış ürünleri tercih etmelisiniz. Bu ürünler; dışarıya çıkarken yanınıza alacağınız su matarası, kahve termosu, bambu çatal-kaşık takımı, çelik pipetler, bez çanta ve keseler gibi birçok şey olabilir. Bunlara ek olarak, bozulan veya yıpranan ürünlerinizi tamir ederek ömürlerini uzatabilir veya artık kullanmadığınız ürünleri ileri dönüştürerek farklı amaçlarda kullanım alanı yaratabilirsiniz.
 
4) Geri Dönüştür.
 
Ürünler arasında kağıt, cam ve metal gibi maddelerden yapılmış olanlar geri kazanılabilirken plastiklerin yalnızca bir kısmı geri kazanılabilir. Bu sebeple plastik ürünler kullanmamaya dikkat edin. Evinizdeki pilleri, elektronik eşyaları, cam kavanozda biriktirdiğiniz yağları veya kullanmadığınız ilaç gibi doğaya zehirli olabilecek maddeleri belediyelerin toplama merkezlerine ulaştırabilirsiniz. Bu merkezlerin yerini bilmiyorsanız belediyeyi arayarak öğrenebilirsiniz.
 
5) Kompost Yap.
 
Kompost, organik atıkların belli işlemlerden geçirilerek toprağa verimli bir gübre olarak kazandırılmasına denir ve sadece organik atıklar kompost yapılabilir. Meyve-sebze kabukları, kağıt ve karton parçaları organik atıklara örnek verilebilir.
 
2019 verilerine göre Türkiye genelinde çıkan atık miktarı 34 milyon ton ve bunun yaklaşık %65’i organik atıklardan oluşmakta. Bu değerlerin tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Eğer bu atıklar geri dönüşmez de çöpe atılırsa oksijensiz çürüme sebebiyle metan gazı salmaya başlamaktadır. Metan gazı ise karbondioksitten 25 kat daha zararlı bir sera gazıdır ve iklim değişikliğini tetikleyen faktörlerden birisidir. Siz de evinizde sıcak kompost, soğuk kompost, solucan kompostu veya Bokashi kompostlarından birini yaparak organik atıklarınızın çöpe gitmesine engel olarak gezegenimize iyilik yapabilirsiniz. Aynı zamanda bu kompostlarınızı evdeki bitkilerin beslenmesi için toprağına gübre olarak da kazandırabilirsiniz.
 
Soapy Co. olarak atıksız yaşamı neden ve nasıl uyguluyoruz?
 
Soapy Co. olarak kişisel bakım ürünlerimizde üretimden paketlemeye ve kargolamaya kadar kullandığımız tüm maddelerin doğada çözünebilir olmasına dikkat ediyoruz çünkü geleceğe temiz bir dünya bırakmak istiyoruz. Bu sebeple biyobozunur içerikleri üretirken bilimi kullanıyoruz. Yüksek bilimin getirdiği kimya bilgisiyle, içeriklerimizi hazırlıyor ve doğada tamamen çözünebilir benzersiz ürün seçeneklerimizi her geçen gün çoğaltıyoruz.
 
Bu doğrultuda tüm ürünlerimizi tamamen atıksız kargo kutularımızla size ulaştırıyoruz. Katı şampuan ve kalıp sabunlar üreterek sizlere plastiksiz alternatifler sunuyor, bunun dışındaki tüm ürünlerimizi de cam kavanoz veya şişelere koyuyoruz. Soapy Co. vegan, cruelty-free ve atıksız ürünlerini, kişisel bakımın sürdürülebilir şekilde dünyamıza, çevremize ve doğaya bırakacağı etkileri en aza indirebilmek amacıyla üretmektedir. Atıksız yaşam yolculuğunuzda siz neler yapıyorsunuz? Bizimle paylaşın.
SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
 
Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin: https://www.instagram.com/soapycosmetics/
 
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
 
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku