Yılbaşı Sofralarını Süsleyecek Glazed Tofu Tarifi

Yılbaşı akşamında hala ne yemek yapacağına karar vermediysen senin için harika bir tarifimiz var. Üstelik bu tarif hem Uzakdoğu esintileri taşıyor, hem de tamamen vegan! Yeni yıla girerken kendine veya misafirlerine unutulmaz bir lezzet şöleni yaşatmak istiyorsan senin için hazırladığımız glazed tofu tarifini mutlaka denemelisin. 

Vegan beslenmede oldukça önemli bir yere sahip olan tofu, soya sütünün kestirilmesiyle elde ediliyor. Japonya ve Çin’de sıklıkla ana yemeklerde tüketilen tofunun katı tofu, yumuşak tofu ve ipeksi tofu olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunuyor. Vegan beslenmede tercih edilmesinin sebebi ise hem besleyicilik ve protein değerinin yüksek olması hem de emici ve yumuşak dokusu sayesinde yapım aşamasında birlikte kullandığımız malzemelerin tadını alması. Vegan sürmelik peynirden pudinge, menemenden sushiye kadar birçok farklı tarifi tofuyla yapmak mümkün. Glazed tofunun hem yılbaşı sofrana hem de akşam yemeklerine çok yakışacağına eminiz. Malzeme listesine göz attıktan sonra glazed tofu nasıl yapılır ayrıntılarıyla inceleyebilirsin.

Glazed Tofu (2-3 Kişilik)

Malzemeler

  • 300 gram tofu 
  • 2-3 yemek kaşığı nişasta (buğday, mısır veya patates nişastası olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz kırmızı biber

Sos Malzemeleri

  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı esmer şeker (toz şeker de olur)
  • 1 yemek kaşığı susam yağı (tahinin üstünde biriken yağı kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı pirinç sirkesi (elma sirkesi de olur)
  • 1 yemek kaşığı acı sos (opsiyonel)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz zencefil (taze zencefil de kullanabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı susam
  • 2 diş rende sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • ¾ çay bardağı su 

Yapılışı

Tarifimize öncelikle uygulayacağımız sosu içine daha iyi çekmesi, şeklini kaybedip dağılmaması ve yemeğin daha lezzetli olması için tofunun fazla suyunu alarak başlıyoruz. Bunun içinse tofuyu kağıt havluya veya beze sarıp üstüne bir ağırlık koyarak yaklaşık 15-20 dakika bekletiyoruz. 15-20 dakika bekledikten sonra kağıt havluyu/bezi sıkıp ne kadar suyun çıktığını görebilirsin. 🙂

Tofunun fazla suyunu salmasını beklerken bir yandan sosumuzu hazırlamaya başlıyoruz. Sosu hazırlamak için tüm malzemeleri birlikte birbirlerine geçene kadar karıştırabilirsin. Evde pirinç sirkesi yoksa yerine elma sirkesi de kullanabilirsin. Eğer elma sirkesi kullanacaksan biraz daha şeker koymak isteyebilirsin. Susam yağı yerine tahinin üstünde birikmiş olan yağdan da kullanabilirsin. (Bu aşama tahinin birazcık sertleşmesine sebep olabilir.) Eğer tahin de yoksa ayçiçek yağı kullanmak mümkün. Tarifteki malzemelerin alternatiflerini kullanman ufak tat farklılıkları oluşturabilir ancak tadının yine de çok güzel olacağından eminiz!

Sos homojen bir kıvam aldıktan sonra suyu çıkartılmış tofuyu küp küp kesmeye başlayabilirsin. Küplerin büyüklüğü ve küçüklüğü ise sana kalmış. Tofuları küp küp kestikten sonra bir kaba al ve üstüne 2-3 yemek kaşığı nişasta ve 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı toz biberi ekle. Bu malzemeleri tofuların tüm yüzeylerini kaplayana kadar ister kabı sallayarak ister bir kaşık yardımıyla iyice karıştır. Tofuyu nişastayla kaplamamızın sebebi kızartırken daha çıtır olmasını sağlamak. Sosun içine koyduğumuz nişasta ise sosu ocağa koyduğumuzda onun kıvam almasını sağlayacak. 

Tofuları nişastayla kaplama adımı bittikten sonra tofuları kızartma adımına geçiyoruz. Bunun için öncelikle bir tavayı yağlıyoruz ve yağın biraz ısınmasını bekliyoruz. Tava ve yağ ısındıktan sonra tofuları tavaya aktarabilirsin. Tofuların birbirine yapışmadığına emin olarak her yüzünü yaklaşık 2-3 dakika kızart. Tofunun dışı ne kadar çıtır olursa yemeğin de o kadar lezzetli olacak!. Tofuların her tarafını kızarttıktan sonra nişastaya buladıklarını kaba geri aktarabilirsin. Son adım olarak tofuları kızarttığın ocağın altını iyice kıs ve yaptığın sosu ekle. Sos kıvam aldıktan, yani biraz katılaştıktan sonra tofuları da ekleyerek tüm tofuları sosla kaplanana kadar bekle ve ocağı kapat.  Bu adımların tamamını uyguladıktan sonra, yılbaşı sofranı güzelleştirecek glazed tofuna kavuşmuş olacaksın. Afiyet olsun! 🙂

Not: Tofuyu pirinç pilavı (özellikle basmati pirinç) ve taze soğanla birlikte servis edebilirsin. Tofuları kızartma aşamasında bir yandan da pilavı yaparsan, pilav ve glazed tofunu hemen hemen aynı zamanda hazır olacaktır!

Yazan: Ekin Sert

--

SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku