Güneş Kremi Nedir ve Neden Önemlidir?

Güneş kremleri cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için kullanılır. Özellikle UVA ve UVB olmak üzere zararlı güneş ışınları ciltte erken yaşlanma belirtileri olan kırışıklıklar, lekeler ve elastikiyet kaybına yol açabilir. Aynı zamanda güneş ışınlarına uzun süreli maruz kalmak, cilt kanseri ve melazma gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Dolayısıyla güneş kremi kullanmak, cildi güneşin zararlı etkilerine karşı koruyarak cilt sağlığını destekleyen önemli bir cilt bakım rutini.

Güneş Işınları Cilde Nasıl Zarar Verir?

Güneş ışınları UVA, UVB ve UVC olmak üzere üç farklı UV ışınını içeriyor. Güneş ışınları bunun yanında Infrared ve görünür ışık (mavi ışık da bu kısımda) da barındırıyor. UVC ozon tabakası tarafından soğurulduğu için dünyamıza ulaşmıyor. Bunun dışındaki tüm ışınlar, ozon tabakasını da geçerek yeryüzüne ve nihayetinde cildimize ulaşıyor. Bu durumda iki ayrı güneş ışını olan UVA ve UVB özellikle dikkat etmemiz gereken ışınlar olarak öne çıkıyor. UVA da kendi içinde UVAI (UVA1) VE UVAII (UVA2) olmak üzere iki farklı türe ayrılıyor. Işınların türlerini belirleyen şey ise dalga boyları, yani ışınların taşıdığı enerji miktarları.

Merak etmeyin, bu yazı orta seviyede lise ve fizik bilgisinden ibaret. 😊 Detaylar önemli ve dahası ilginizi çekecek bir sürü bilgi içeriyor. Bu yazıyı mümkün olduğu kadar yalın ve ihtiyaçlarınızı anlamaya yönelik olarak derledik.

UVA ve UVB neyi ilgilendiriyor? Hangisini almalısın? Kafam çok karışık diyorsanız, cevabımız: ikisine de karşı koruyan bir güneş kremi olacaktır. UVA ve UVB ciltte neleri tetikler diyorsanız aklınızda tutabileceğiniz harika bir kısaltma önerimiz var.

  • UV(A): aging (yaşlanma)
  • UV(B): bronzing (koyulaşma, bronz ten, melazma)

İşte bu kadar! UVA ışınlarından korunmak sizi cilt yaşlanmasından ve erken kırışıklıklardan korurken UVB ışınlarından korunmak ise bronzlaşmayı ve tabii ki buna bağlı olan melazmayı ve cilt kanserini önlüyor. Yani iki ışından da korunmak çok önemli. Artık UVA ve UVB ışınlarının ikisinden de neden korunman gerektiğini biliyorsun!

Güneş Kremi Nasıl Seçilir? 

Güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli faktör var. Öncelikle, SPF (Güneş Koruma Faktörü) seviyesini belirlemek önemli bir adım. Güneş kremlerinin üzerinde bir sayı ile belirtilen SPF, cildin güneş yanıklarına yani UVB ışınlarına karşı koruma miktarını ve süresini ölçer. Örneğin SPF 30 olan bir güneş kremi, cildi güneşe maruz kalma süresini SPF 1 olan bir güneş kremine göre 30 kat uzatır ama tek başına SPF yeterli koruma sağlamaz. Çünkü bu faktör sadece UVB ışınlarına karşı etkilidir. Bu nedenle, geniş spektrumlu koruma sağlayan bir güneş kremi seçmek önemli bir adım. Geniş spektrumlu kremler hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağlar. Böylece cildi erken yaşlanma belirtilerinden ve kanser riskinden korur. 

Cilt tipimize uygun bir güneş kremi seçmek de önemlidir. Yağlı, kuru, hassas veya akneye eğilimli ciltler için farklı formüllerde güneş kremleri mevcut. Örneğin, cilt tipin yağlıysa hafif yapıya sahip bir güneş kremi tercih edebilirsin. Hassas ciltler için güneş kremlerinin parfüm veya alkol içermemesi oldukça önemli.

Yüksek koruma değerine sahip bir ürün mü arıyorsun? Soapy Co. senin için doğanın etkili içeriklerinden faydalanarak benzersiz bir güneş kremi ortaya çıkardı! Soapy Co. Double Protection SPF 50+ PA++++ Hibrit Güneş Kremi, cildi UVA, UVB ve mavi ışıktan etkili şekilde korur. Antioksidan etkili bitkisel formülü ile cildi yaşlanmaya ve melazmaya karşı korur. Cildin canlı ve dolgun bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Ürünü şimdi websitemizden satın alabilirsin.

Güneş Kremleri Nasıl Kullanılır? 

Güneş kremini seçmek kadar doğru kullanmak da etkili bir cilt bakım rutininin olmazsa olmazı. Yetişkin bir bireyin cildi için genellikle 2 parmak kadar (COLIPA standartlarına göre) güneş kremi uygulamak gerekir. Ürünü cildin tamamına eşit bir şekilde yayarak kullanmaya özen göstermelisin. 2 parmak kuralına denk gelen ürün miktarı tüm yüz, boyun, kulaklar ve enseye bu miktardaki ürünü uygulamayı ifade ediyor. Güneş kremini güneşe maruz kalmadan en az 15 ila 30 dakika önce uygulamalısın. Bu sayede ürün cilde nüfuz ederek koruyucu etkisini doğru zamanlamada gösterir. Etkili bir koruma sağlamak adına güneş kremleri her iki saatte bir tekrar uygulanmalı. Terleme, yüzme veya havluyla cildi silme gibi durumlardan sonra da güneş kremi tazelemek önemlidir.

Elbette güneşe sadece yüzümüz maruz kalmıyor! Yüzle birlikte eller, kollar ve cildin diğer bölgelerini de unutmamak gerekiyor. Koruyucu özelliği yüksek güneş kremlerini tercih etmenin yanında şapka ve güneş gözlüğü kullanmak da güneşten korumayı destekleyen faktörler arasında.

Güneş kremi temiz cilde tonik, serum ve nemlendirici gibi cilt bakım ürünleri kullanıldıktan sonra uygulanmalı. Bu sayede diğer ürünlerin cildi koruması ve beslemesi tamamlandıktan sonra güneş kremi devreye girer. Güneş kremleri aynı zamanda makyaj bazı olarak da makyajın altına kullanılabilir. Ancak makyajın üzerine uygulandığında kremin koruyucu etkisinin azalabileceğini unutmamamak gerekiyor. Makyaj altına güneş kremi uygularken, hafif formüle sahip ürünleri tercih ederek daha iyi bir sonuç alabilirsin.

Bir sonraki yazımızda organik ve inorganik güneş filtrelerine değineceğiz. Güneş filtreleriyle ilgili merak ettiğin tüm soruların cevaplarına o yazıdan ulaşabilirsin. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere, kendine iyi bak! Güneşten korunmayı ihmal etme. 💛

--

SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.

Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin.

Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.


Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku