Soğuk Kış Günlerinde İçini Isıtacak Tarçınlı Çörek Tarifi

Kış aylarında tüm evi saran kokusuyla içini ısıtacak çok güzel bir tarifimiz var! Bu ayların olmazsa olmazı tarçınlı çörek. Lezzetinin yanı sıra pişmeye başladığı andan itibaren etrafa buram buram yayılan kokusu için bile yapılabilir! İster kendine ister misafirlerine unutulmayacak bir deneyim yaşatmak istiyorsan Cinnamon Roll adıyla da bilinen bu harika tatlıyı senin için veganize ettik. 

Soapy Co. Vegan Tarçınlı Çörek Tarifi

Malzemeler:

  • 1 su bardağı su (250 ml)
  • 75 g vegan tereyağı
  • ¼ su bardağı toz şeker (60 g)
  • 2,5 çay kaşığı kuru maya (10 g)
  • 3 + ¼ su bardağı un (440 g)
  • 1 çay kaşığı tuz (7 g)

İç Malzemeleri:

  • ¼ su bardağı toz esmer şeker (50 g) 
  • 50 g eritilmiş vegan tereyağı
  • ½ çay kaşığı tarçın (4 g)

Üstü İçin: (Opsiyonel)

  • ½ su bardağı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı bitkisel süt

Yapılışı:

Tarifimize öncelikle tarçınlı çöreğin hamurunda kullanacağımız vegan tereyağını eriterek başlıyoruz. Bir tencerenin içine 75 g vegan tereyağını, 1 su bardağı (250 ml) suyu ve ¼ su bardağı (60 g) toz şekeri koyuyoruz. Orta ateşte olacak şekilde tereyağı eriyene kadar karıştırıyoruz. Vegan tereyağı eridikten sonra ocaktan alıp soğumasını bekliyoruz. Karışımın sıcaklığı 43-45°C olana kadar veya parmağınızla kontrol ettiğinizde ılık bir seviyeye gelmiş olana kadar bekliyoruz. Bu aşamada karışımın soğumuş olması çok önemli çünkü mayayla sıcakken birleştirirsen eğer maya aktive olmaz ve çörek hamurun kabarmaz. 

Sonraki aşamada soğuyan karışımı, hamuru yapacağımız kaba döküyoruz. Üstüne kuru mayayı ekleyip tahta kaşıkla karıştırdıktan sonra 5 dakika boyunca mayanın aktive olmasını bekliyoruz. Mayanın aktive olup olmadığını oluşan kabarcıklardan anlayabilirsin. Beklerken 3 su bardağı un (405 g) ile 1 çay kaşığı tuzu hazırlıyoruz. Aktifleşen mayaya önce 2 su bardağı unu ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz, ardından 1 su bardağı unu ekleyip yine kaşıkla karıştırıyoruz. Son olarak ¼ su bardağı unu da ekleyerek hamuru elimizle 5 dakika yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamuru top haline getirdikten sonra zeytinyağıyla yağladığımız bir kaseye koyuyoruz. Şimdiki aşamada biraz sabırlı olman gerekiyor çünkü kasenin üstünü havluyla kapatıp hamurun en az 1 saat mayalanmasını bekleyeceksin. 🙂

Hamurun mayalanmasını beklerken üstüne süreceğimiz vegan tereyağını eritip soğumaya bırakabilirsin. Hamur mayalandıktan sonra tezgahı unlayarak hamuru tekrardan yoğurmadan direkt elimizle dikdörtgen şekline getirip açıyoruz. Hamuru dikdörtgen şeklinde açtıktan sonra her yerine gelecek şekilde vegan tereyağı sürüyoruz. Esmer şeker ve tarçını karıştırdıktan sonra hamurun her yerine gelecek şekilde yayıyoruz. Hamurun en son kapanacak kısmına su sürerseniz hamurun açılmamasını sağlayacaktır. İç malzemelerin hamurun tamamını kapladığından emin olduktan sonra elinizle hamuru ortalardan kenarlara doğru her katlamada içe doğru sıkıştırarak rulo haline getirin. Bu aşamadan sonra isterseniz bıçakla isterseniz ip yardımıyla ruloyu 12 eşit parçaya bölün. 

Son olarak 12 eşit parçaya böldüğümüz ruloyu aralarında eşit boşluklar olacak şekilde bir tepsiye koyuyoruz ve hamurlar birbirlerine değene kadar yaklaşık 30-40 dakika oda sıcaklığında bekletiyoruz. Sabırla bekledikten sonra 180°C fırında 25-30 dakika pişirip tarçınlı çöreklerine kavuşabilirsin! 🙂

Tarçınlı çöreklerinin üstüne ister bitkisel süt ve pudra şekeri karıştırarak elde ettiğin sosu dökebilir istersen direkt pudra şekeriyle süsleyebilirsin. Şimdiden afiyet olsun! 

Yazan: Ekin Sert

--

SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.
Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin.
Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.
Sevgiyle ve sağlıkla kalın!

Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site hCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için hCaptcha Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku