Hassas Ciltler için Cilt Bakımı Nasıl Olmalı?

Hassas bir cilde sahip olmak, cilt bakım rutininde dikkatli davranman ve  içeriklerinden etkilerine kadar kullandığın ürünleri özenle seçmen gerektiği anlamına gelir. Kızarıklık, tahriş ve hassasiyet ile başa çıkmak için cildine doğru bir şekilde bakım yapmak önemli. SoapyLog’un bu bölümünde hassas ciltler için en iyi bakım uygulamalarını, etkili ürünleri ve doğru bilinen yanlışları inceliyoruz!

Hassas Ciltlerin Bakım Rutinleri Nasıl Olmalı? SoapyLog

Hassas Ciltlerin Bakım Rutinleri Nasıl Olmalı?

Hassas ciltler için bakım rutini, cildi yatıştırmak ve korumak üzerine özenle planlanmalı. İşte uygulaman gereken temel adımlar:

  • Temizlik: Cildini sabah ve akşam nazik bir temizleyici ile yıkamak, kirleri ve makyajı hassasiyet yaratmadan arındırmak için önemli. Alkol ve sabun içermeyen bir temizleyici tercih etmelisin. Temizleyicinin pH oranı da 4.5-5.5 arasında olmalı. Çünkü hassas bir cilde sahip olmanın temel nedeni cilt bariyerinin çok ince veya bozulmuş olmasıdır. Bu yüzden, cilt pH’ına uyumlu bir temizleyici kullanman önemli. Ayrıca hassas cilde sahipsen temizleme adımını tek aşamalı olarak planlaman, nemlendirici ve yatıştırıcı etkili bir yüz temizleme jeli veya köpüğü kullanman yeterli. Çok hassas bir cilde sahipsen cilt temizleme jelini/kremini elinde köpürttükten sonra cildine uygulamayı da tercih edebilirsin. Unutma, hassas ciltlerin dikkat etmesi gereken en önemli adım, nazik bir temizleyici ile cildini temizlemek. Hassas ciltler için uygun olmayan bir temizleyici ile cildini temizlemek, cilt bakım rutinindeki diğer tüm ürünlerin de cildinde hassasiyet yaratmasına sebep olabilir. Bu da, cilt bariyerinin bozulduğunun ve cildinin savunma mekanizmasının çevresel etmenlere açık hale geldiğinin bir göstergesi olabilir. Tüm cilt tiplerine uygun ve hassasiyet giderici içeriğiyle öne çıkan bir yüz temizleme ürünü mü arıyorsun? Chlorella Yüz Temizleme Jeli’ni şimdi keşfet.
  • Tonik: Alkol içermeyen bir tonik, hassas bir cildin pH dengesini düzeltebilir ve tahrişi önleyebilir. Fakat her şeyde olduğu gibi tonik kullanımını çok sık olmadan, önce haftada birkaç kez, sonrasında cildi alıştırarak her gün kullanım olarak günlük rutinine dahil et. Cildinin ürünlere alıştığından emin olmak için ürünün kullanım sıklığını yavaş yavaş artır ve tolere edebileceğinden fazlasını kullanma. 
  • Serum: Bariyer onarımının en önemli basamağı serum adımı. Bunun en etkili yollarından biri ise serumun içeriğinin bitkisel özlerle desteklendiğinden emin olmak. Özellikle popüler içeriklerden papatya, centella asiatica (cica) ve moringa gibi bitki özlerinin bariyer destekleme etkileri, cilt hassasiyetinin giderilmesine katkı sağlar. Bunun yanında endemik bitkisel özlerin ve antioksidanların etkileriyle cilt bariyerini toparlayıcı ve cildi canlandırıcı özellikleriyle öne çıkan bir serum kullanımını öneriyoruz.
  • Nemlendirme: Hassas ciltlerin de nem ihtiyacı var. Parfümsüz, hipoalerjenik ve hassas ciltlere uygun bir nemlendirici kullanarak cildini nemlendirmeyi unutma. Hassasiyet yaratan koku verici esansiyel yağlar içeren ürünlerden uzak dur. Çünkü bu tarz içerikler, genellikle alerjen olarak sınıflandırılan bir dizi doğal alerjenler barındırır. Bu da -her ne kadar doğal olsa da- ciltte alerjik reaksiyonların oluşmasına sebep olabilir. 
  • Güneş Koruma: Hassas ciltler, güneşin zararlı etkilerine karşı özellikle çok daha dikkatli olmalı. Her gün yüksek SPF içeren -mümkünse SPF 50- bir güneş koruyucu kullan ve gün içinde tazelemeyi ihmal etme. Cilt bariyerinin zarar görmesi ve güneş koruyucu kullanmadan cildin güneşe direkt olarak maruz kalması, cilt kanseri gibi rahatsızlıkları beraberinde getirebilir. Bu sebeple, güneş korumasını yaz ve kış olmak üzere her mevsim uygulamalısın.
  • Aktif İçerikler: Ürün etiketlerini incelemek ve cildini tahriş etmeyecek, hassasiyeti azaltacak içerikleri seçmek önem taşıyor. Yatıştırıcı ve nemlendirici özellikleriyle öne çıkan, antioksidanlar açısından zengin ve kızarıklık benzeri sorunları hafiftletmede etkili maddeleri içeren ürünleri tercih edebilirsin.

Hassas Ciltler Hangi Kişisel Bakım Uygulamalarından Kaçınmalı?

Hassas bir cilde sahipsen dikkat etmen gereken ve cilt bakımında yapılan bazı yaygın hatalar da var:

  • Aşırı Yıkama: Hassas bir cildi aşırı sık ve sert masaj hareketleriyle yıkamak cildin kurumasına neden olabilir. Cildini sabah ve akşam yıkaman yeterli.
  • Sert Temizleyiciler: Sabun gibi bazik veya sülfat içerikli sert temizleyiciler cildi tahriş edebilir. Parfümsüz ve sülfat içermeyen nazik temizleyiciler tercih et.
  • Fazla Sıcak Su: Sıcak su cildi kurutabilir ve kızarıklığa yol açabilir. Bu sebeple cildini temizlerken ılık su kullanmanı öneriyoruz.
  • Parfümlü Ürünler: Parfümlü ürünler hassas ciltlerde tahrişe yol açabilir. Parfümsüz ürünler seçmeye özen gösterebilirsin.
  • Peeling:  Hiçbir cilt için yüze yapılacak scrub -peeling- uygulamalarını önermiyoruz. Yüzün ince bir deriye sahip olması, olası peeling işlemlerinin ciltte çok daha fazla hassasiyet yaratmasına sebep olabilir. Bunun dışında, vücudun için nemlendirici ve canlandırıcı etkili bir Soapy Co. vücut peelingine göz atabilirsin.
  • Yüz Temizleme Fırçaları: Yüz temizleme fırçaları hassas ciltleri tahriş edebilecek bir diğer faktör. Bu uygulama yerine parmaklarını kullanarak cildini nazikçe temizlemeni öneriyoruz. Fırça gibi ürünlerin ciltte uygulanmasını hiçbir cilt tipi için önermiyoruz. 

Hassas Ciltler için Nemlendirici Krem 

Evet, hassas ciltler de nemlendirici kullanmalı. Ancak cilt tipine uygun bir nemlendirici seçmek büyük önem taşıyor. Parfüm, esansiyel yağ ve alkol içermeyen, hassas ciltlere özel bir ürün tercih etmek cildin kurumasını önlemenin yanı sıra tahrişi azaltmaya yardımcı olabilir. Bunun yanında ürünün jel formda olması da cildinizi rahatlatan bir etki gösterebilir. Ürünün içeriğinde bariyer onarıcı içeriklerin olup olmadığını sormanızda ve teyit etmenizde yarar var. 

Bariyer onarımına yardımcı etkileriyle bilinen Soapy Co. yüz nemlendiricilerine göz atabilirsin.

Hassas Ciltler Hyalüronik Asit Kullanabilir Mi?

Nazik bir içerik olan hyalüronik asit hassas ciltler için genellikle güvenli ve etkili  bir seçenek. Adının “asit” olmasına pek bakmayın! Çünkü bu içerik, bizim bildiğimiz BHA ve AHA’lardan epeyce farklı. Bizim AHA (alpha-hydroxy acid) ve BHA (beta-hydroxy acid) olarak bildiğimiz asit türleri cildi soyucu -eksfoliye edici- etki gösterirken Hyalüronik Asit ise cildin bariyerini onarma ve yüksek su tutma kapasitesi ile cildin içten nemlenmesini sağlayan bir içerik olarak karşımıza çıkıyor. Cilt bariyerini onaran ve cildi yatıştıran bu içerik, hassas ciltlerin nem dengesini desteklemede etkili olabiliyor. Hyalüronik asit bu özellikleri sayesinde egzama ve roza gibi rahatsızlıklarda bile kullanabilen etkili bir içerik olarak karşımıza çıkıyor. 

Hyalüronik Asit kompleks içeriği ile 5 gün süren etkili nemlendirme gücünü keşfedebileceğin Hydrapea Infusion Nemlendirici Serum’u incele.

Hassas Ciltler Nasıl Serumlar Kullanmalı?

Hassas cilt için serum seçerken içeriğinde cildi yatıştırıcı bileşenler bulunmasına dikkat etmelisin. Hyalüronik asit, traneksamik (tranexamic) asit, niacinamide, C vitamini, aloe vera veya yeşil çay, centella asiatica (cica) özü gibi içerikler bulunduran serumları tercih edebilirsin. Bununla birlikte serum içeriğinde yüksek AHA, BHA ya da parfüm, alkol ve sert kimyasallar olmamasına dikkat etmelisin. 

Bariyer onarıcı içerikli ürünlerin kullanılması, cilt bariyerini güçlendirmede ve cilt hassasiyetini azaltmada fayda sağlayabilir. Cilt bariyerinin kalınlaşmasına katkı sağlayan ürünler ile cilt hassasiyetini büyük ölçüde azaltabilirsin.

Hassas Ciltler AHA ve BHA Kullanabilir Mi?

Hassas bir cildin varsa AHA (Alfa Hidroksi Asit) ve BHA (Beta Hidroksi Asit) gibi kimyasal peeling maddelerini kullanırken dikkatli olman gerekiyor. Bu asitler ciltte ölü hücreleri ve fazla yağı temizlemeye yardımcı olurken, hassas ciltlerin yüksek oranlı asit içeren ürünleri kullanması, bu ürünlerin aşırı kullanımı veya yanlış ürün seçimi ciltte tahrişe yol açabiliyor. AHA ve BHA’yı düşük konsantrasyonlu olacak şekilde, az sıklıkta ve ihtiyaca göre rutinine dahil edebilirsin. Parfüm ve alkol içermeyen ürünler seçerek bu ürünleri yatıştırıcı ve nemlendirici ürünlerle birlikte desteklemeni öneriyoruz. AHA ve BHA uygulamaları cildi güneşe karşı daha hassas hale getirdiğinden güneş koruması çok daha önemli hale geliyor. Güneş koruması yapılmadığı takdirde, özellikle hassas ciltler leke oluşumuna çok daha açık hale gelebiliyor. AHA ve BHA uygulamalarında cildinin tepkisini dikkatlice takip etmeli ve uygulamadan önce  bir uzmana danışmalısın.

Hassas bir cilde sahip olmak, dikkatli ve özenli bir cilt bakımı gerektiriyor. Cilt tipine uygun ürünleri seçmek, doğru uygulamaları öğrenmek ve düzenli bakım ile hassas cilt sorunlarını rahatlıkla kontrol altında tutabilirsin! 

--

SoapyLog içeriklerinin devamı için bizi takipte kalın ve yeni çıkan SoapyLog postları ile ilgili bildirim almak için e-posta listemize kaydolun.

Soapy Co.’yu Instagram’da takip edin.

Başka yazılarda görüşmek dileğiyle.


Yorum yap

Yorumlarınızın sayfada görünebilmesi için önce onaylanması gerekir.

Bu site reCaptcha ile korunuyor. Ayrıca bu site için Google Gizlilik Politikası ve Hizmet Şartları geçerlidir.


Doğanın Canlandırıcı Gücü: Yeşil Çay

Cilt bakım dünyasında büyük etki yaratan içeriklerden yeşil çay ekstraktı, cilt sağlığı ve güzelliği için benzersiz faydalar sunan güçlü özelliklere sahip.

SoapyLog'u Oku
Çığır Açan Cilt Teknolojisi: Peptidler

Son yıllarda adını daha sık duyduğumuz peptidler, gelişen teknolojinin sunduğu etkileyici dermotolojik faydalara sahip bileşenler olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku
Papaya Ekstraktı: Tropikal Mucize

Papaya ekstraktı, tropik meyve papayadan elde edilen ve cilt lekelerine karşı etkinliği ile popüler olan bir cilt bakım içeriği olarak karşımıza çıkıyor.

SoapyLog'u Oku